Zgodovina

Od tabornikov do ustanovitve lokostrelskega kluba

Velika pridobitev za kamniški turizem je bila otvoritev nihalne žičnice in hotela Šimnovec na Veliki planini. Prvi direktor hotela Šimnovec, g. Zorman, je v rekreacijski ponudbi svojim gostom nudil tudi lokostrelstvo. Zato je za hotel Šimnovec priskrbel nekaj lesenih lokov, slamnatih tarč in ostale lokostrelske opreme.

Na zadnji polici belega Walkswagnovega hrošča, ki ga je vozil dolgolasi mladenič Frenk, bobnar amsambla Kamniktiti,je bila razstavljena bela Yamaha YTSL, tok in puščice. Franc Vengust, ki je bil član Ljubljanskega lokostrelskega kluba, je ob različnih priložnostih predstavljal lokostrelsko veščino Kamničanom.

 

 

Leta 1979

Taborniški odred Bistriških Gamsov (OBG) je spomladi 1979 organiziral področni taborniški mnogoboj za mlajše tabornike , kjer je bila ena izmed disciplin tudi lokostrelstvo. Čeprav sami nismo blesteli, nam je bil ta šport zelo všeč in zato smo sklenili, da bomo v odredu več pozornosti posvetili lokostrelstvu. Že v juniju se je Martin Mali - Mato dogovoril z Jožetom Legišo - Jepom , ki je bil član LK Jugobanka in državni prvak v disciplini H&F, da je organiziral prvi brezplačni tečaj lokostrelstva za tabornike v Kamniku. Jep je še dolga leta ostal naš mentor.

10. avgusta 1979 sta ZTS in Lokostrelska zveza Slovenije (LZS) organizirali tridnevni tečaj za vaditelje lokostrelstva, katerega so vodili Dejan Bleiweis, Urban Dermastia in Edi Kuklec. Udeležili so se ga Milan Desnica, Marjana Drobnič, Dušan Letnar in Dušan Orehek. Na zaključnem tekmovanju med članicami je zmagala Marjana Drobnič, med člani pa Dušan Letnar.

Takoj po opravljenem vodniškem tečaju v Bohinju smo že 16. avgusta razposlali vabila za sklic ustanovnega sestanka lokostrelskega voda, ki je potekal v prostorih TOBG v campingu pri kamniškem kopališču.

21.avgusta 1979 je bil ustanovljen lokostrelski vod v TOBG. Ime voda je bilo " Krive puščice". Izvoljen je bil upravni odbor voda in sprejet pravilnik o delovanju voda. Za predsednika je bil izvoljen Dušan Letnar, za podpredsednika in tajnika Marjana Drobnič, za blagajnika Andrej Pečevnik, za propagandista Saš Dolinšek, za mentorja pa Jože Legiša. Člani lokostrelskega voda so bili: Vojko Colnar, Dragan Desnica, Mile Desnica, Boris Dolenc, Martin Mali, Mitja Dolinšek, Andreja Drobnič, Marjana Drobnič, Romana Grčar, Andreja Jeglič, Robert Lombergar, Helena Nograšek, Dušan Orehek, Edo Pavlič, Janez Pintarič, Janez Purgar, Miro Romšak, Jože Šafer, Bojan Uršič, Mirjana Vinšek, Marjeta Zagoričnik, Polona Založnik, Drago Žmavc.

Sprejeti program dejavnosti voda je vseboval samo eno točko: Treningi in priprave na lokostrelsko tekmovanje Zlata puščica. Obvezni treningi so bili v ponedeljek, torek in četrtek po dve uri. V četrtek je bil trening razdeljen na uro streljanja in uro teorije. Inštruktorji so bii novopečeni vaditelji: Milan Desnica, Marjana Drobnič, Dušan Letnar in Dušan Orehek, zaradi velikega števila novih lokostrelcev pa so pomagali tudi Vojko Colnar, Dragan Desnica in Polona Založnik. Treningi so potekali na prisvojenem tarčnem lokostrelskem strelišću na severni strani nogometnega igrišča v Mekinjah.

To naše novo strelišče smo želeli legalizirati, zato smo 24. avgusta poslali na SITKS Kamnik prošnjo za uradno dodelitev prostora. 5. septembra smo dobili odgovor, da pozdravljajo našo dejavnost in da bo našo prošnjo proučill odbor za objekte.

Priprave na taborniško lokostrelsko tekmovanje so potekale z veliko vnemo. Trenirali so vsi, tako najmlajši kot tudi člani. Starejši - člani trenirajo H&F (taborniški lovski krog) na novi progi, kjer smo v gozdu nad Prašnikarijo postavili 14 tarč, narejenih iz lesenih okvirjev, prevlečenih z juto in napolnjenih z Svilanitovimi bombažnimi odpadki. Zato smo 6. oktobra organizirali pregledno tekmovanje in izbrali najboljše za nastop.

Z veliko vnemo, pričakovanjem in nemalo treme smo se 21. oktobra udeležili taborniškega lokostrelskega tekmovanja ZLATA PUŠČICA, katerega je organiziral Odred ToneTomšič na lokostrelskem strelišču Lokostrelskega kluba Jugobanka. Presenečenje je bilo veliko. Kot debitanti smo osvojili prehodni pokal, več ekipnih kolajn v posameznih kategorijah in kar nekaj kolajn v posamezni konkurenci. Tekmovanja se je udeležilo preko 30 članov TOBG.

V kategoriji čebelice do 12 let je zmagala Nataša Pirc s 184 krogi (TOBG), druga je bila Mojca Jamnik s 123 krogi (TOBG) in tretja Julija Pušnik s 116 krogi (TOBG). Ekipno so čebelice TOBG zasedle 1. mesto.

Pri tabornikih do 15 let je bil Edo Pavlič drugi (TOBG), Jože Šafer četrti (TOBG), 5. mesto pa je zasedel Dragan Desnica (TOBG). Dečki do 15 let so ekipno zasedli 1. mesto s 435 krrogi. Pri tabornicah do 15 let je bila druga Polona Zoložnik (TOBG), četrta Andreja Drobnič (TOBG) in šesta Andreja Jeglič (TOBG). Ekipno so tabornice TOBG osvojile 2. mesto.

Pri tabornikih TOBG, ki tekmujejo v taborniški lovski disciplini, je Vojko Colnar osvoji 3. mesto, 4. mesto Dušan Letnar in 5. mesto Dušan Orehek. Ekipno so osvojili 1. in 2. mesto. Prva ekipa je zbrala 451 krogov in druga 301 krog. V drugi ekipi so nastopali Andrej Pečevnik, Milan Desnica in Robert Lombergar. Pri članicah je zmagala Marjana Drobnič pred Dušanko Desnica.

Naslednji teden, 28. in 29. Oktobra, je Dušan Letnar že tekmoval na mednarodnem H&F tekmovanju v Miljah pri Trstu za ekipo Jugobanke. Člansko ekipo instinktivnega sloga so sestavljali: Dejan Bleiweis, Dušan Letnar in Tomaž Perko. Na tem tekmovanju je v ekipi prostega sloga za klub Jugobanka tekmoval še Kamničan Franc Vengust.

Oktobra 1979 smo se v Radovljici udeležili Fliht in Clout tekmovanja, kjer so nastopili: Marjana Drobnič.....XXXX.....

S treningi v telovadnici smo pričeli v začetku meseca decembra v telovadnici Društva Partizan v Mekinjah. Telovadnica je bila kratka, saj smo zaradi boksarskega ringa dobili le dobrih 10m. Gneča je bila velika, saj je treninge obiskovalo do 20 članov, zato zadetki z imenom "Robin shoot" niso bili redki in čeprav so bile uničene puščice drage, je bilo veselje ob tem neizmerno. Vsi smo streljali z golim lokom.

Prvega dvoranskega tekmovanja na razdalji 25 m smo se 8. decembra udeležili v Mariboru. Uvrstitve in rezultati so bili plod našega vsakdanjega treninga in v instinktivnem slogu smo se že lahko kosali z tekmovalci Ljubljanske Jugobanke, ki je imela najboljše tekmovalce v tem slogu. Na tem tekmuvanju, ki je bilo naše prvo dvoransko in sploh prvo pravo, je presenetil Vojko Colnar, ki je med člani z golim lokom zmagal s 477 krogi pred Edijem Kuklecem s 432 krogi in Dejanom Bleivesom s 418 krogi.

Med mladinci je zmagal Milan Desnica pred Edom Pavličem in Dragom Desnico. V ženski mladinski konkurenci je 1. mesto osvojila Marjana Drobnič pred Dušanko Desnica.

Franc Vengust, ki je nastopal za Jugobanko v konkurenci prostega sloga, je med 39 tekmovalci osvojil 12. mesto s 530 krogi. Zmagovalec v tej konkurenci je bil Pavel Narad (LK Maribor) s 565 krogi.

V decembru 1979 smo člani lokostrelskega voda sklicali prvi sestanek iniciativnega odbora za ustanovitev Lokostrelskega kluba Kamnik. Sprejeli smo iniciativni odbor, ki so ga sestavljali: Vojko Colnar, Dušanka Desnica, Mile Desnica, Marjana Drobnič, Dušan Letnar, Dušan Orehek, Andrej Pečevnik, Miro Romšak, Marjeta Zagoričnik in Polona Založnik.

Predsednik inciativnega odbora je bil Vojko Colnar.

 

Leta 1980

13. januar 1980 je LK Jugobanka v košarkarski dvorani Hale Tivoli organiziral dvoranski lokostrelski turnir 25m Fita krog .Tekmovanja se je udeležilo 56 telmovalcev iz neslednjih klubov: LK Jugobanka, LK Maribor, LK Ljutomer, LK Exoterm Kranj, LK Donat Radovljica, LK Gorenje Velenje, LK Kamnik, SK PSK Zagreb in SK Rijeka. Glavni sodnik je bil Gorazd Kranjc.

Med člani v instinktivnem slogu je Vojko Colnar s 427 krogi zasedel 6. mesto, Andrej pečevnik s 314 krogi pa 8. mesto. Zmagal je Kamničan Tomaž Perko - LK Jugobanka s 476 krogi. Med mladinci je bil Miran Colnar z 282 krogi prvi, Milan Desnica pa z 217 krogi drugi.

V prostem slogu je bil Franc Vengust (LK Jugobanka) med 33 tekmovalci štirinajsti z rezultatom 527 krogov, zmagal pa je Vitomir Puntarec (PSK Zagreb) s 560 krogi.

26. januarja 1980 je Prvi streličarski klub iz Zagreba v dvorani športov v Zagrebu priredil dvoransko tekmovanje 25 m Fita dvoranski krog.Tekmovalo je 57 tekmovalcev iz 11 klubov: PSK Zagreb, SK Koka Varaždin, SK Rijeka, NPZG, TVIN, LK Jugobanka, LK Ljutomer, LK Eksoterm, LK Gorenje, LK Kamnik.

Med člani v instinktivnem slogu je Vojko Colnar s 443 krogi zasede l. mesto, 2. mesto je zasedel Edi Kuklec (LK Jugobanka) s 427 krogi, 3. mesto Miran Colnar z 292 kogi, 4. mesto Mile Desnica z 255 krogi, 5. mesto Dušan Orehek z 233 krogi, 6. mesto pa Andrej Pečevnik z 230 krogi.

Članice instinktivno: 1. mesto Dušanka Desnica s 325 krogi, 2. mesto Polona Založnik s 157 krogi, 3. mesto Andreja Jeglič s 106 krogi, 4. mesto Helena Nograšek s 60 krogi in 5. mesto Mojca Lipovšek s 16 krogi.

Med člani v prostem slogu je Franc Vengust Vengust LK Jugobanka med 36 tekmovalci zasedel 20. mesto z 504 krogi. Zmagal je Pavel Narath ( LK Maribor) z 506 krogi.

Uporabljeno gradivo: Zapisniki lokostrelskega voda OBG, Rezultati LK Kamnik.

Zapisal: Dušan Letnar

 

 
Domov O klubu Zgodovina

S5 Box